• Intervjuer / krönikor


Theorin stöttar Lindbergs krönika om fotbollsklimatet

 

Daniel Theorin Daniel Theorin

För några veckor sedan skrev vi om tuffa klimatet för fotbollsdomare. Elitfotbollsspelaren Daniel Theorin, ursprungligen från Härnösand men spelar nu i IK Frej i Superettan, vill nu se goda krafter inom branschen för att stämningen på fotbollsarenorna och idrottsarenorna överlag ska bli bättre. En typ av uppförandekod kan vara en lösning på det allt tuffare klimatet inom idrotten.

- Uppförandekod var inget genomtänkt mer ett spontant förslag. Exakt hur det ska gå till vet jag inte men jag vill åt den riktningen på något sätt. Det var en idé jag fick efter att ha läst Maria Lindbergs krönika i Örnsköldsviks Allehanda om att sluta hata på fotbollsmatcher, säger Daniel Theorin.

31-åringen, ursprungligen från Härnösand, har representerat elva klubbar under sina aktiva karriär. Han har en stor erfarenhet från lägre divisioner upp till spel i Allsvenskan med exempelvis Malmö, Gävle och Hammarby i Sverige och spel utomlands med Lyn i Norge. I Ångermanland har han bland annat spelat för Härnösandslaget IF Älgarna och Örnsköldsvikslaget Friska Viljor. Därför har han goda kunskaper om arbetsklimatet inom fotbollen idag.

- Jag vill inte svartmåla att det bara är skit och dåligt klimat men det finns tendenser mot ett allt tuffare klimat. Jag vill verkligen poängtera att det finns mycket goda krafter bland supportrar, spelare, ledare osv. men de som märks är ju de som sticker ut på ett negativt sätt.

Därför krävs åtgärder som går åt motsatt riktning. Här har alla i branschen, domare, spelare, publik och media ett stort ansvar att ta för att minimera tendenserna, säger han.

Konsekvenserna kan bli hård för sporten om domare eller andra funktionärer blir utsatt för det allt tuffare klimatet. Han känner många inom domarkåren, där några har råkat illa ut och därför vill Theorin att detta ska stävjas på alla sätt och vis.

- Det har hänt att jag också reagerat kraftigt på felaktiga domslut i stridens hetta, men inom rimliga gränser.  Det går ju inte att jaga en domare tvärs över planen eller skrika fula saker efter dem. Jag vet hur svårt det är att rekrytera domare och därför måste vi vara rädda om de få vi har, säger han.

- Ingen som brinner för en idrott, oavsett hur usel en domare är, ska bli utsatt för hot eller negativa saker på något sätt. För i slutändan blir det svårt att rekrytera domare eller funktionärer oavsett om det är på ungdoms-eller elitnivå, fortsätter han.

Vad kan du göra som spelare om en lagkamrat säger eller gör något mot en motståndare, domare eller tränare?

- Det gäller att få honom fokusera på något viktigt som matchplanen eller vårt egna spel. Man vill ju inte att lagkamrater ska få gula kort för att tjata på exempelvis domaren, det är helt onödiga varningar och det kan man spara till viktigare varningar, säger Theorin.

Däremot har han tips att komma med hur en relation till domarna kan bli bättre. Att ge dem beröm för saker de gör bra istället och prata med dem under pausen om man ser saker de kan förbättra.

- Under min elitkarriär har jag börjat tänkt i ett längre perspektiv. Därför brukar jag ofta i halvtid tipsa domaren om att exempelvis spelare försöker screena mig vid hörnor, eller plocka bort mig för att jag inte ska följa med i en markering. Tipsa domarna om att hålla ett extra öga på det vid nästa hörna istället. Den typen av dialog med domarna är bättre. Hellre jobba med dem än mot dem. Vi måste komma ihåg att de måste ta ett beslut på någon hundradelssekund, säger han.

- Jag tror att om man visar respekt mot domarna så sätter det sig i det undermedvetna hos domarna och möjligheten till att du får med dig 50/50 situationer senare i samma match eller i nästa match samma domare dömer er match. Beröm domaren istället när han gör något bra. När han är ute och cyklar kan man påpeka det, men man behöver inte gestikulera och jaga domaren för att hetsa upp publiken. Det har man med sig under en hel säsong och vinner på det i längden med att ha en bra relation till domarna, fortsätter han.

Han har en idé hur det tuffa klimatet kan minimeras från exempelvis ungdomsmatcher och uppåt, det är en typ av uppförandekod. Precis som nolltolerans mot rasism kan det här vara ett förslag att också förbättra klimatet inom idrotten.

- Jag vet inte exakt hur men man ska inte få skrika vad som helst mot spelare, funktionärer eller domare. Idrotten ska fostra glädje och sporta tillsammans med andra och ha kul. Man ska vara förebild för andra oavsett om det är på ungdoms- eller elitnivå, säger Theorin.

Han menar också att tränarna har ett stort ansvar gentemot spelarna oavsett serietillhörighet.

- Om tränaren säger åt oss som spelare att inte lägga fokus på domaren men gör det själv när det hettar till i vissa situationer skickar det helt fel signaler. Fotbollsspelare fungerar som barn och gör inte vad du säger utan de gör som du gör. Så varför ska jag som spelare inte tjata på domaren om min chef och tränare gör så, de måste föregå med gott exempel, säger han.

Även domarna måste kunna ta kommunikationen.

- Domare är mer eller mindre duktiga på att kommunicera med spelarna. Det värsta vi spelare vet är när domaren inte kan ta kommunikationer utan springer ifrån situationen och inte lyssnar när spelaren påpekar eller vill fråga något. Respekt åt båda hållen, menar Theorin.

Spelare och tränare bör också tänka sig för en extra gång innan de går ut i media.

- Väljer man som spelare eller tränare att lägga fokus efter matcherna på domarnas insats med att säga att vi förlorade matchen på grund av domaren, så kan det kanske vara också lika gärna som en spelare missar en passning eller ha en dålig dag på jobbet, men likaså kan domaren har en dålig dag. Väljer man att lägga fokus på att domaren avgjort matchen förminskar man sin egen insats och roll, säger Theorin.

När det gäller fans och publik finns det en stor massa som är bra supportrar menar han och de ska framhållas.

- Det finns en stor klick supportrar som gör ett stort jobb ideellt och stöttar sitt lag på ett föredömligt sätt, därför bör fokus ligga på dem i stället för den lilla klick som ställer till det så att blir dålig stämning vid evenemang. Kan alla bidra på sitt sätt med öka respekten gentemot spelare, domare och funktionärerna går det att få ner tendenserna, säger ha

Daniel Theorin
Ålder: 32
Klubb: IK Frej i Superettan

Tidigare klubbar: IF Älgarna, GIF Sundsvall, Selånger, IFK Timrå, Friska Viljor, Lyn, Malmö FF, Landskrona Bois, Gefle IF, Hammarby


 

 

SFDF har som målsättning att då och då göra en intervjuv med någon utav landets olika domarklubbar.

Vi gör en djupdykning i hur en utvald domarklubb framgångsrikt bedriver någon del av sin verksamhet. Det kan handla om områden såsom fadderverksamhet, sociala aktiviteter, styrelsearbeten, regelkvällar, utveckling av hemsida, insamling av pengar etc. Därefter sammanställer vi informationen och sprider ut den till alla domarklubbar på hemsidan, så att man kan ta efter och göra likadant.


ARKIV